Luang Prabang

Na de Gibbon experience met Melissa, Danny, Uland en Adam terug naar Huay Xai om vanaf daar met de slowboat naar Luang Prabang te gaan. Ik kan wel weken op zo'n slowboat zitten en naar buiten kijken. We voeren over de Mekong langs de bergen. Volmaakt mooi, om labiel van te worden eigenlijk.

We hadden de beste plek, voorin in de boot op de grond, waar we een beetje konden slapen, lezen, kaarten, naar buiten kijken, praatje maken met andere mensen op de boot. Een paar keer stopten we ergens, werden we overvallen door een lading kinderen die van alles wilden verkopen en dan in een flits ook weer weg waren. Overnacht in Pak Beng en nog een dag op de boot en daar Was Luang Prabang.

Luang Prabang is een groot dorp of een kleine stad, in ieder geval niet te vergelijken met iets wat ik eerder heb gezien. Het leeft daar. We zijn er vijf dagen geweest, nogal toeristisch gedaan, maar ik heb nog nie genoeg gezien daar,kom er zeker terug. Eerste dag wilden we door de stad lopen, maar we kwamen niet verder dan een straat. Ik was met Melissa naar het water gelopen en een jongen van een kaar of negen wilde ons wel naar het eiland aan overkant brengen met z'n bootje. We vroegen nog zo: you wait here?? En hij knikte van ja... Maar goed, nadat we even met de monniken van de tempel hadden gepraat en we terugwilden omdat het begon te regenen en de lucht zwart werd, was hij natuurlijk weg. We hebben onder een struik gewacht totdat een lieve visser ons met z'n kleine blauwe bootje naar de overkant wilde brengen. Daar zaten Danny en Adam nog steeds te wachen en te kaarten met een paar Laokinderen.

De tweede dag hebben we gekayakt. Dat wil zeggen, we hebben ons stroomafwaarts laten drijven en tussen de stroomversnellingen door elkaar zoveel mogelijk uit de kayaks gegooid. Kan ik nog een keer zeggen hoe mooi het hier is?!

De derde dag ben ik met Melissa om vijf uur s ochtends op fietse vertrokken naar De Waterval. Ongeveer 30 km vanaf Louang Prabang is een waterval met blauw water! Hij is enorm groot en het water stroomt over hmm hoe zeg je dat, terrassen? Die lijken op kleine zwembadjes? Ik heb geen foto's helaas, durfde mn fototoestel niet mee te nemen voor t geval we gingen zwemmen. In ieder geval kan ik me niet voortsellen dat ergens een nog mooiere waterval is. En we waren de allereersten die morgen, bijzonder!

Jammergenoeg begon het toen te regenen en hebben we een paar uur in een grot ziten schuilen, lezen en spelletje gedaan. Toen het droog was, was het water bruin. De anderen waren er nu ook (met de tuktuk), ze dachten dat ze bij de verkeerde waterval waren omdat het water niet blauw was. Als troost hebben we de lekkerse bananapancake with chocolate ooit gegeten (met echte chocola!). Daarna zijn we helemaal naar boven gelopen en hebben we bij de waterval gezwommen. Terugweg weer lekker gescheurd op onze mountainbikes, ik mis de inspanning van sporten af en toe best wel!

De avond van de vierde dag hebben we in een wijnbar wijn gedronken en zitten ouwehoeren met de barman. Die maakt varianten op lalao. Zo had hij een pot laolao staan met berenklauwen erin. Echte. Voeten van eem beer dus. Afschuwelijk! In China gekocht, erg duur maar hij wilde iets speciaals. Naast de bereklauwlaolao had hij een pot laolao met twee zeepaardjes, en hij had nog een pot laolao met kruidg ruikend hout. De kerels hebben alles geprobeerd natuurlijk. Eerste keer wijn drinken voor mij sinds maaaanden, mijn voornaamste tekst was 'hihihihihi', ik heb het op video teruggezien.

Na vijf dagen Luang Prabang zijn we met de bus naar Vang Vieng gegaan. Daar ben ik nu en daar vertel ik een andere keer over. Hoewel... het regent nu pijpestelen! Ach, ik kan ook wel ergens Friends gaan kijken ;-)

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer