Thailand 3: weerzien met Melissa + duiken (Similans)

 

Weer alleen dus, maar niet voor lang.

Melissa, het meisje van de groep Amerikanen waarmee ik in Laos heb gereisd, geeft Engels aan verpleegsters in Suratthani (zuid Thailand) en we hadden juni al afgesproken dat we elkaar sowieso nog zouden zien voordat ik naar huis zou gaan. En nu kon het!

Nadat Kim weg was, had ik besloten om richting Khao Lak (zuidwest Thailand, aan het strand) te gaan, om vanaf daar te gaan duiken. Melissa kon daar ook makkelijk komen en de volgende dag zag ik haar al. Coooool!!!

We hebben twee dagen aan de lopende band bijgepraat en nauwelijks geslapen. Ik haalde haar van de bus en we zijn meteen naar de zee gelopen en in de zee gaan liggen om de zonsondergang te zien. Vervolgens gingen we lekker eten bij een Indisch restaurant en hebben we ons verloofd met de eigenaar van het restaurant (de volgende dag zou hij ons laten weten of hij toestemming kreeg van z’n vader).

Beide dagen in de schaduw van een kokosnootloze palmboom aan het strand gelegen. Relaxed behalve dat onze fiancee Melissa maar bleef bellen. Hoewel dat ook eigenlijk wel weer heel grappig was; ‘Darling I miesssss you!!’. We vertelden hem, naar waarheid, dat we allebei aan de schijterij waren van zijn Indische eten en dat de verloving voorbij was. Hij schrok vooral van het eerste en het jodelde door de telefoon ‘diariaaaaaa’! (zoals oranginaaa!) En vervolgens: ‘Yes, I told you! You two girls eating too much! You eating too much! I toooold you!’

Ooohhhh en na twee super dagen moesten we alweer afscheid nemen! Bah!

Wel strak gepland dat ik dezelfde avond vertrok voor mijn Sinterklaascadeautje aan mezelf: een vier dagen vier nachten live avoard duiktripje naar de Similan Islands!!

Duiken rondom de Similan Islands, 4 dagen live aboard

De Similan eilanden staan bekend als een van ’s werelds beste duiklocaties en nu had ik de kans te gaan. Sinterklaascadeautje voor mezelf :D Met 13 andere duikers en 5 divemasters (duikgidsen) heb ik vier dagen en vier nachten op een superrelaxte boot gezeten. Beneden waren de slaapkamers, iedereen een eigen kamer. Als je vanuit het slapdeel naar buiten liep, kwam je bij de duikflessen, duikpakken etc. Vanaf daar kon je naar boven naar het main deck met een grote eettafel, banken en stoelen met grote kussens erop, en een bar. Vanaf daar kon je naar het bovendek, waar nog meer banken met kussen stonden. De Thaise cheffin zorgde dat er de hele dag heerlijk eten was. Kortom, nogal relaxed allemaal.

Het duiken was grandioos, zoooooooooooo helder was het water en zoveel vissen zagen we, net niet echt! Kon zo’n 25m om me heen kijken, daarna werd het vager. Ik zwom met m’n buddy Jason en de instructeur voor onze advanced course, Cloudio.

In de advanced course leer je iets meer over diepduiken (tot 30m), over drijfvermogen, over navigatie en over nog twee te kiezen onderdelen, in ons geval nacgtduiken en fish identification. Dat laatste vond ik het leukst. Nu kan ik vrij goed bepalen van welke familie een vis is. Welk type van die familie kan ik dan later in een boekje opzoeken. Alle visfamilies kan ik ook aanduiden met handgebaren. We deden een wedstrijd wie de meeste vissen juist kon identificeren. Ik won en werd door Cloudio omgedoopt tot ‘fishguru’.

Duiken is nog vet veel leuker als je de vissen uit elkaar kan houden, daardoor zie je eigenlijk meer. We hadden alle handgebaren geleerd, tot aan ‘fucking big shark’ aan toe. ’s Avonds op de boot werd gevraagd of we allemaal het gebaar voor manta ray wel kenden. Iedereen keek een beetjeverdwaasd om zich heen, niemand wist het. Klaus (der Deutsche Instrucor) gaf opheldering: hard ‘yiiihhhhhh!! schreeuwen in je regultor en wijzen. Niet omdat ze gevaarlijkzijn, maar omdat het zo mooi is om er een te zien.

Helaas zagen wij geen manta rays. Wel zagen we een leopard shark (luipaardhaai?) van zo’n 4 meter. WAUW!!!! Hij zwom weg toen ‘ie ons zag, waarschijnlijk deed ie net een middagdutje, maar we zwommen door een gat in de rots en toen zagen we hem aan de andere kant weer. WAUW!!!! Op een andere dag zage we ook nog een klein grijs haaitje, die lag te slapen,

Nemo is weer terecht, goddank dat ik hem eindelijk ook gevonden heb. We zagen verder oa. nog seksende cuddefishes, soort intvisachtige dingen met minirokjes en twee megagrot Napoleon wrasse, van ongeveer 70 cm, en veel van wat ik op op Ko Tao had gezien, maar dan veeeeel meer.

Wat ook zeker leuk was, was dat er een keer na onze lunch een grote zeeschilpad om de boot heen zwom. De helft van ons dook meteen met snorkel en flippers het water in en dat vond ‘ie leuk! Hij was heel nieuwsgierig en we mochten niet proberen omhem aan te raken, maar het was haast of ‘ie ons wilde aanraken. Mooi beest!!! Eén keer zwom ‘ie onder me door en ik volgde hem met m’n hoofd totdat ik plotseling zeewater inademde door m’n snorkel, jak!

De nachtduiken waren ook interessant. We doken niet midden in de nacht , maar juist even na zonsondergang als het net donker is. Zaklampje mee en zorgen dat je de groep niet kwijtraakt. ’s Nachts zijn er meer moray eels te zien en andere vissen die zich overdag verschuilen. Dagvissen lagen nu soms juist ongegeneerd tegen een rotsje te tukken! We zagen ook flueroscerende ehh uik weet niet wat het zijn eigenlijk. Als je er met je hand of je flippers hard doorheen begweegt zie je iig een heleboel kleine dingetjes oplichten, secial affects onder water.

De nachtduiken vond ik ook leuk omdat ik een mouse fish had ontdekt. Leek me prima passen in het rijtje van parrotfish, goatfish, rabbitfish, catfish, maar niemand had een idee waar ik het over had. Toch wist ik het zeker.Een grijze vis met zwarte oren en een staart. De tweede avond zag ik heen weer en ik wees Claudio erop, en ik bedacht ter plekke een voor de hand liggend gebaar voor mouse fish, maar hij zag het niet. Na de derde nachtduik had een ander meisje ook de mouse fish gezien, maar tegen die tijd had ik besloten dat het dan waarschijnlijk een pufferfish was. Van die bolle visjes die zich helemaal op kunnen blazen als ze heel erg in gevaar zijn. Maar dat mag je niet uitlokken want het kost zoveel energie dat ze het maar een paar keer in hun vissenleven kunnen en ze kunnen er dood aan gaan.

Bij Richelieu Rock, wereldberoemd vanwege de zeepaardjes,gingen we gewoon overdag duiken en we zagen van alles, maar geen zeepaard. Wel de giftige schorpionfish en stonefish. Voordat we de tweede duik bij Richelieu Rock zouden gaan maken, kwam er ineens een hoop kabaal onder de boot vandaan. Het motorbootje was op de een of andere manier vertsrikt geraakt met de schroef en lag nu onder de boot. Uiteindelijk regen ze he er wel van onder vandaan, maar hij was zo lek als een mandje. Vanwege de steeds hoger wordende golven, werd besoten dat we geen tweede duik gingen maken bij Richelieu Rock maar dat we ergens anders heen gingen voor een wrakduik.

Het was een wrak van een soort hijskraanachtig ding en de duiklocatie wordt ook wel de babykamer genoemd. En terecht!! Van alle vissen die we hadden gezien, zwommen hier de kleinere vissen, lieeef!! Maar vooral ook extreem veel. Ik dacht dat de divemasters een geintje maakten toen ze zeiden dat je goed je buddy en gids in de gaten moest houden, maar ze hadden niks teveel gezegd. Af en toe leek het haast alsof er een muur van vissen opdook. Verder heel veer verschillende kleuren moray eels.En ik hb ee favoriete vis erbij, de box fishes. Ik zag een paar gele en een blauwe. Ze zijn ongeveer tien cm lang en het zijn echt zwemmende doosjes (jajaja), alleen bij de staart en de neus lopen ze taps toe. Superleuk!

Het duiken was verder ook leuk vanwege de ongein, vooral bij de verplichte stop voordat je naar de oppervlakte komt. Er werden zwemvliezen afgepakt, zwembrillen afgetrokken en iemand deed z’n regulator onder de broekspijp van m’n wetsuit, zodat deze vol lucht werd geblazen. Er werd ook veel gedanst onder water, da’s geinig, maar op de dvd die van deze vier dagen is gemaakt is het nog lolliger omdat er muziek onder is gezet.

Kortom, het was weer ganz ganz ganz geil!!

Dank u Sinterklaasje!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer