Yangshuo

Rondom Yangshuo is het prachtig. Karstgebergten; bergen die uit het niets uit de grond lijken te zijn gekomen en de Li-rivier. Het was behoorlijk warm maar vooral ook erg vochtig. Zweet'n dokter! De eerste dagen deed ik vooral veel niks, maar heb wel lekker bij het water zitten lezen. Ik was aan een tai-chi cursrus begonnen, maar dat hield ik na de derde les voor gezien want het gaat mij te langzaam, ik ga liever op een mountainbike zitten. Eerlijkheid gebied me ook te zeggen dat ik er niet echt aanleg voor heb, net als voor dansen. En verder voelde ik me een beetje vaatdoekig.

Mijn Taichijuf, Janie, had ook een cafeetje en daar voelde ik me meer op m'n plek dan taichi-end. Haar cafeetje was lekker rustig, er kwam eigenlijk auwleijks iemand dus daar heb ik veel zitten lezen. Janie vroeg me om toeristen binnen te lokken voor drankjes en eten. Dat wilde ik eerst niet doen, maar toen bleek dat ik niks anders hoefde te doen dan ik vanzelf al doe, als m'n hoofd er naar staat, (hey guys blablabla), koste het weinig moeite en kreeg ik nog gratis te eten ook.

Verder heb ik me nog een halve dag als een escortgirl gevoeld. Op een avond kwam er een Chinese kerel Janies cafe binnen en hij begon tegen haar en haar man te praten en voor ik 't wist hadden ze het geregeld en kon ik wel mee op een bamboeraft op de li-rivier en zouden we daarna Janies beerfish als lunch gaan eten. Ik voelde al aan m'n water dat het raar was, hallo.. ik had hem helemaal niet gesproken, maar Janie en haar man bleven maar zeggen ok ok ok, he is friend.

Nou, die friend was behoorlijk iritant. In de eerste plaats vooral erg saai. In de tweede plaats stonk hij een beetje en in de derde plaats was z'n Engels (net als mijn Chinees) waardeloos. Als hij me wat vroeg, begreep hij nooit m'n antwoord (en dat lag er niet aan dat ik zo gecompliceerd zou zijn ofzo).

Eerst heeft hij uitgebrei zitten vertellen hoe rijk hij wel niet is. I have a BIG house, met twe badkamers en vier slaapkamers! And I have a BIG car, very GOOD car! And I have a house near the BEACH! En als ik naar Guangzhou zou komen, waar ik inderdaad nog heen zou gan om vanaf daar nar Nepal te vliegen - hij: ohmygod, ohmygod, ohmygod, you come?!) dan kon ik wel bij hem logeren, en dan zou hij me in zijn dure auto de hele stad laten zien en alles vor me betalen. Ohja want hij had zijn eigen bedrijf. En toen begon hij over salarissen en had ik er echt geen zin meer in. Ander onderwerp. Muziek? Films? Uiteindelijk begreep ik uit zijn Chengels dat hij van films hield. Hij kon twee Amerikaanse films opnoemen en van een derde wist hij de titel niet meer. Om het gesprek op gang te houden vroeg ik of hij kon vertellen waar het over ging. Gezien de lengte van zijn verhaal denk ik dat de film ongeveer drie dagen duurt. oioioi...

Het raften over de rivier was overigens supermooi!!!

De beerfish was ook heerlijk, alleen nu moest ik twee uur, minstens twee uur, aanhoren dat ik in China moest komen werken want China heeft me nodig en ik was zo knap dus ik kon een goede baan krijgen. OhmijnBuddha! Ik bleef maar zeggen dat ik dat waarschijnlijk niet wilde. Er was echter geen argument waar hij genoegen mee nam. Je kan je vriendje best drie jaar missen en je vriendinnen en familie ook, je kan toch emailen? Hij hield mar niet op, zelfs niet toen ik zei dat ik het er niet meer over wilde hebben. Het was een l a n g e  l u n c h

Na de lunch zei Janie in de keuken tegen me dat je in China beter kan zeggen: maybe, I'll think about it. En dat had ik vast beter kunnen doen, maar het was gewoon zo bizar wat voor enorme plaat die kerel voor z'n hoofd heeft. Als ie z'n voelsprieten ook maar een beetje had ontwikkeld had 'ie na twintig minuten aangevoeld dat ik hem irritant vond.

Behalve met m'n humeur ging het ook nog steds niet goed qua fitheid dus ik heb een Chinese dokter bezocht. Ze keek even naar m'n tong en ja hoor... zomerverkoudheid! Dat is natuurlijk niet best dus ik riep: dokterdokter! wat nu??? Ze raadde me hot-cupping aan. Ik was overal voor in, als ik me maar weer fit zou gaan voelen en voor ik het wist lag ik op m'n buik op een massagetafel terwijl er dertig houten cups op m'n rug vacuum waren gezogen. Nu, en week later, zie ik er nog steeds uit of ik dertig zuigzoenen van een olifant heb gehad!!

Ze heeft ook thee voor me gebrouwen. Ik denk dat ze het in een grote ketel heeft staan maken en dat er groene en blauwe dampen uit de ketel opstegen want die thee was echt niet te drinken, ieeeewwww!!! Vleermuizenteentjes en mierenpootjes, dat kan niet anders. Volgende keer vraag ik om vega-thee.

Mogelijk zat er wel genoeg placebo in de thee want de volgende dag voelde ik me echt een stuk beter! De eerste keer in dagen dat ik wakker werd en op het idee kwam om uit bed te komen. Goed toch!

Zo kon ik op m'n laatste dag in Yangshuo toch nog EN mountainbiken EN kanoen! Het was enorm mooi om daar te kanoen!!! Onderweg nog even gezwommen natuurlijk, totdat ik het idee had dat vlakbij een riooluitgang was, maar toch was het verfrissend.

Mijn laatste actie in China was met de bus naar Guilin, vanaf daar met de trein naar Guangzhou en vanaf daar op het vliegtuig naar Kathmandu!!! Nepal!!!!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer